Alternatieve financieringsmogelijkheden winnen terrein

» Geplaatst door op okt 6, 2014 in Nieuws | 0 reacties

Alternatieve financieringsmogelijkheden winnen terrein

Het Landbouw Economisch bericht 2014 (in PDF) van het Landbouw Economisch Instituut (Lei) verwacht dat de alternatieve financieringsmogelijkheden in omvang toenemen. De reden hiervan is dat banken terughoudender zijn in de financiering. Voor de land- en tuinbouw is dit extra lastig omdat zij juist meer geld nodig hebben, door zowel de nationale als Europese veranderende regelgeving en door de noodzaak voor innovatie en groei. De terughoudendheid van de banken is opmerkelijk gezien de groei in de sector:

  • de export neem toe, in 2013 met 5% naar 83 miljard
  • de import groeide dit jaar met 2% naar 56 miljard
  • er werken ruim160.000 in de landbouw- en tuinbouwsector
  • en ze dragen rond de 9 procent bij aan de totale economie van Nederland.

Alternatieven geldbronnen

LEBOm aan meer geld te komen zijn er diverse mogelijkheden:

Ook in Nederland zijn er alternatieve geldbronnen:

  • Crowdfunding acties zijn een populaire manier voor aanvullend krediet en nieuwe duurzame initiatieven.
  • Door te anticiperen of het opzetten van kredietunies. Dit zijn coöperaties van college bedrijven die elkaar helpen met arbeid, kennis en geld.
  • Participatiemaatschappijen, deze worden mede-eigenaar in ruil voor krediet.
  • Consumptief krediet, zonder veel problemen kun je geld lenen bij kleine kredietverstrekkers tegen voordelige rentes.
  • En lenen bij de familie. Dit is vooral bij overname van toepassing.

Het aandeel van banken

Banken stellen hogere eisen aan het verlenen van krediet. Een van de eisen is dat een deel van de financiering van derden komt. Daarmee is de zoektocht voor alternatieve financieringsmogelijkheden toegenomen. Het grootste deel van de leningen van boerenbedrijven is nog steeds van banken. In de laatste 10 jaar is dit bedrag bijna verdubbeld naar €700.000. Deze toename is deels de groei van de bestaande boerenbedrijven. Dit jaar is een derde van de boerenbedrijven opgehouden met bestaan. De grootste oorzaak hiervan is dat oudere boeren geen opvolging hebben voor hun bedrijf.

We nemen als agrosector internationaal een toppositie in en de toekomstige financiering van bedrijven mag geen drempel worden om de positie vast te houden,” aldus voorzitter Albert Jan Maat.

Creatieve oplossingen zijn hard nodig

Er is dan ook een dringende behoefte voor nieuwe, creatieve oplossingen te komen voor de financiering van agrarische bedrijven, volgens LTO Nederland.

Hierbij dient vanzelfsprekend wel wijs om te gaan met de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen, aldus de boeren- en tuindersorganisatie.