De rol van landbouw in de bevolkingsgroei

» Geplaatst door op nov 11, 2014 in Nieuws | 0 reacties

De rol van landbouw in de bevolkingsgroei

De voorspelling dat in 2050 de aarde 9 miljard mensen zal huisvesten, betekent ook dat we 9 miljard mensen van voedsel moeten voorzien. Dit is een ruime verdubbeling van de gewasopbrengst, mede door de toenemende welvaart.  Men gaat meer en luxer eten. De zorg wordt dan ook uitgesproken of dit mogelijk is op een duurzame en eerlijke manier.

Hongerproblemen zijn niet zomaar opgelost

Helaas betekent een verdubbeling van de gewassen niet dat het hongerprobleem opgelost is. Er is nu in de wereld voldoende voedsel om 7 miljard monden te voeden, toch lijden er ongeveer 1 miljard dagelijks honger. Dit komt deels omdat minder dan de helft van al het voedsel wordt gebruikt voor consumptie, meer dan de helft gaat naar de veestapel en wordt gebruikt voor biobrandstoffen. Maar de voornaamste reden is van de armoede is dat het voedsel gaat naar de mensen die het kunnen betalen.

Boerenfamilie

Volgens de Food and Agriculture Organization FAO is 90% van alle landbouwbedrijven in de wereld een gezinsbedrijf. Zij zorgen voor ongeveer 55% van de landbouwproductie wereldwijd. In Nederland bestaat 87% van de land- en tuinbouwbedrijven(PDF) uit familiebedrijven. Hier is echter nog een onderscheid te maken tussen familiebedrijven met “vreemde” arbeid en zonder. Het merendeel werkt met beperkte “vreemde” arbeid. Ook zijn familiebedrijven over het algemeen kleiner dan niet familiebedrijven maar de arbeidsproductiviteit ligt hier wel hoger.

thumb (1)

De huidige landbouw is van groot belang

Kortom, kant en klare oplossingen voor de toenemende bevolkingsgroei is er niet. Wel is het van belang dat de huidige landbouw bedrijven blijven bestaan en groeien. En dat dit niet ten koste gaat van de duurzaamheid. Helaas is hier geld voor nodig. Geld wat via de normale kanalen steeds moeilijker beschikbaar wordt voor de boeren. Deze zijn dan ook genoodzaakt te kijken naar alternatieven financieringsvormen. Meer hierover lees je in Alternatieve financieringsmogelijkheden winnen terrein.