De veelzijdige toekomst van de hennepplant

» Geplaatst door op jan 28, 2014 in Nieuws | 0 reacties

De veelzijdige toekomst van de hennepplant

Het is slechts een kwestie van tijd voordat we wereldwijd aan de hennep zijn! En dan bedoelen we niet dat het coffeeshopbezoek de komende jaren enorm toe zal nemen, maar dat men wereldwijd steeds meer de veelzijdigheid van de hennepplant zal omarmen. We kennen hennep weliswaar vooral als de plant waar wiet en hasj van wordt gemaakt, maar de praktische toepassingen zijn bij velen minder bekend.

Gek eigenlijk, want hennep wordt op deze manier in sommige landen al eeuwenlang in allerlei situaties gebruikt. In het Oude Egypte werd hennep bijvoorbeeld al volop geteeld om kleding en papier te produceren.  Nu er tegenwoordig weer veel meer oog is voor duurzaamheid, groeit ook de interesse voor hennep als grondstof voor deze producten.

Hennep in moderne toepassingen

Die groeiende populariteit zorgt voor inspiratie om de plant ook te gebruiken voor andere doeleinden. Zo wordt hennep bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde onderdelen van auto’s te ontwikkelen. Door de lichte maar stevige eigenschappen is dit vooral interessant voor auto’s met een zuinig karakter. Ook wordt hennep gebruikt in het produceren van lichte fietsframes en kan het zelfs aangewend worden om kunstheupen te ontwikkelen. De huiskamer is ook een prima plek voor producten waarin hennep is verwerkt, want de plant is zeer geschikt om meubels als tafels en stoelen van te maken.

De veelzijdigheid van hennep (YouTube: The Power of Hemp and its countless uses)

Actieve promotie voor gebruik hennep

Vooruitstrevende instituten zoals de Universiteit Wageningen helpen met hun onderzoeken en projecten mee om hennep als duurzaam product meer onder de aandacht te brengen.

Bron: rijksoverheid.nl

Bron: rijksoverheid.nl

Zo is het project Grow To Build er op gericht om meer hennep te gebruiken in het ontwikkelen en produceren van materialen die gebruikt kunnen worden in de bouw.

Iets vergelijkbaars gebeurt aan de TU Delft, waar het project NFC Design het gebruik van hennep stimuleert bij het ontwerpen van allerlei verschillende producten. Ook bij de Floriade is er plek voor de hennepplant. Tijdens de Floriade 2012 was er bijvoorbeeld een speelhuis voor kinderen te zien dat volledig van natuurlijke materialen als hennep was gemaakt.