Financieringen voor boeren worden steeds lastiger

» Geplaatst door op okt 25, 2014 in Nieuws | 0 reacties

Financieringen voor boeren worden steeds lastiger

Het gaat slecht met de Nederlandse boeren. Ondanks dat een ruime meerderheid tevreden is over hun arbeidssituatie, wordt het steeds moeilijker voor de boeren om rond te komen. Om het hoofd boven water te houden, is groei en innovatie noodzakelijk. Door is geld voor nodig. En nu dat het steeds lastiger wordt om bij de banken te lenen, zit er niets anders op dan of bij te verdienen of op zoek te gaan naar alternatieve financieringsmogelijkheden.

Landbouw bedrijven houden op met bestaan

Het aantal landbouwbedrijven neemt steeds meer af. In veertien jaar tijd zijn er 32.000 minder land- en tuinbouwbedrijven in Nederland. Dit is een afnamen van 1/3. De schatting is dat over 20 jaar bijna 40% van de agrarische bedrijven is opgehouden met bestaan. Meestal omdat ze geen opvolgers hebben die het bedrijf willen overnemen. Ondanks de afname van boerenbedrijven is de oppervlakte landbouwgrond nagenoeg gelijk gebleven. De bestaande bedrijven worden dus steeds groter. Dit is ook noodzakelijk om te overleven.

Nevenactiviteiten noodzakelijk

De boer is dus genoodzaakt om op andere manieren aan geld te komen. Een van de manieren is bijklussen. Dit varieert van een baan buiten de landbouw, tot de verkoop aan de deur van groente en fruit. Maar ook  het beginnen van een boerencamping, aanbieden van opslag en energieproductie zijn favoriete bijverdienste. Als bijbeunen niet afdoende is, moet er naar alternatieven financieringsmogelijkheden worden gekeken., zoals crowdfunding, familieleningen en kredietunies. Dat zijn coöperaties van land- en tuinbouw ondernemers die hun collega’s geld lenen. Volgens het onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR, zijn banken eerder bereid geld te lenen als er meerdere financiers zijn. Meer hierover vind je in het vorige  artikel.